Co obnášela podzimní část krajského přeboru.

21.11.2018 18:38


Pardubický kraj - Co obnášela podzimní část nejvyšší krajské fotbalové soutěže ?

Stručně řečeno - patnáct kol, 120 utkání a v nich 413 branek. Odehrálo se mnoho pozoruhodných událostí, nebyla nouze o nečekané výsledky, některé týmy překvapily, jiné zklamaly, jak už to tak bývá. V každém případě jsou karty pro jaro rozdány a o víkendu 9. a 10. března 2019 bude tenhle příběh pokračovat. Zatím je tu hrstka statistických událostí.


GOLY.
Střelecky nejproduktivnějším mužstvem podzimu byla Litomyšl. Hráči Jiskry skorovali ve 39 případech, což dává solidní průmě více než 2,5 braneky na zápas. Nejhůře je na tom Žamberk, ten zatížil konta soupeřů všehovšudy třináctkrát. Nejpevnější obranu měl Lanškroun, pouhých devět obdržených golů je uctyhodný počin, v osmi z patnácti duelů neinkasoval ! Naproti tomu celky Žamberku a Dolního Újezdu měly defenzivu hodně děravou, oba obdržely shodně devetatřicet branek.

PENALTOVÉ ROZSTŘELY.
Tuto dovednostní disciplínu nemá každý rád, ale body z ní jistě nikomu nevadí. A hlavně ne Lanškrounu, ten jich kopal v průběhu podzimu osm a sedm (!) vyhrál, což mu přineslo sedm bonusových bodů. Nejméně to ze značky pokutového kopu šlo Žamberku (kopal čtyřikrát a ani jednou neuspěl) a chrudimské rezervě (dva vyhrané oproti pěti prohraným rozstřelům). Pro zajímavost, remíz v normálním hracím čase bylo na podzim celkem čtyřiatřicet a alespoň jednou absolvovaly rozstřel úpně všechny týmy.

VÝSLEDKY.
Vyrovnanost soutěže způsobila, že drtivá většina zápasů skončila "obvzklým" skore a extrémů bylo pomálu. Ten největší se narodil v 11. kole, kdy Moravská Třebová na domácí půdě rozdrtila Žamberk 9:0. Byla to rekordní podzimní výhra a součastně zápas s nejvyšším počtem vstřelených branek. V těch dalších figuruje Hlinsko, osm golů padlo v jeho duelech s Třemošnicí (6:2) a Chocní (4:4).

KARTY.
Co se týče žlutých nejsou jména na špici statisticky překvapivá. "Zlým mužem" krajského přeboru zůstáva Jakub Chlub ze Svitav (11 ŽK), následuje lanškrounský Petro Savych s devíti napomínáními. Žádný s fotbalistů nebyl dvakrát vyloučen, ostatně červených karet bylo jen patnáct. Tři zapsali hráči Třemošnice a Chrudimi, naopak sedm mužstev odehrálo kompletní polovinu soutěžního ročníku bez vyloučení.

DOMÁCÍ TVRZ.
Moravskotřebovský Slovan vystavěl svého hájemství nedobytné hradby. Nejen, že vyhrál všech sedm duelů na svém trávníku za tři body, ale navíc za 630 minut fotbalu jedinkrát inkasoval a to od Dominika Fejla z Třemošnice.